În seara de 6 iunie 2023, un nou grup (al 3-lea!) de persoane refugiate, au absolvit cursul de limbă română, organizat în cadrul proiectului „ROBOTA: Consiliere în carieră și protecția drepturilor muncii persoanelor refugiate”.

În cadrul acestui curs predat de către Asociația Națională a Trainerilor din Moldova (ANTEM), beneficiarii și beneficiarele au studiat limba română pentru nivelul A1+ timp de 145 de ore de instruire, având nu doar ore online, dar și program în regim și ritm de învățare propriu, ghidat de un profesor pe platforma invat.antem.md.

În cadrul ceremoniei online de absolvire a cursului „Învățăm româna la distanță”, absolvenții grupului de studii numărul 3 au povestit despre experiența lor și despre lucrurile învățate:  să ducă discuții simple, să răspundă la interviuri, au învățat produsele alimentare și le este mai ușor să facă cumpărături, să caute un loc de muncă, să comunice cu localnicii. 

Persoanele refugiate ce au participat în acest grup de studii erau din câteva localități din Ucraina. Toți au studia după un sistem bazat pe accesul la lecții de română, lucru individual pe platforma invat.antem.org și cluburi de discuții. De asemenea, cursantele și cursanții au făcut videouri pe anumite subiecte (eu și familia mea, programul zilei, la cumpărături etc.) și transmise în grupul de lucru – un exercițiu foarte bun, cu ajutorul căruia au îmbunătățit abilitățile de comunicare.

Pe final de cele cinci luni de studii, a fost realizat un test final, în urma căruia, potrivit directoarei ANTEM, Lucia Cucu, au fost obținute cele mai bune rezultate pentru nivelul A1+ de limbă română din ultimii doi ani. Probele testului au fost audierea, lectura, gramatica și vocabularul, producerea creativă de text, examinarea orală

După fiecare absolvire, se fac chestionări despre cum au fost lecțiile. Programul a fost util util pentru 100% din persoanele ce au participat la curs. Toate persoanele refugiate și cele interesate și-ar dori să continuie studiile pentru următorul nivel de română.

Amintim că la momentul actual, continuă înregistrarea la cursurile de limbă română, nivelul A1+, organizat de către proiectul Robota. Puteți să vă înregistrați chiar aici.

Cursul de limbă română este oferit de către Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma”, membră a inițiativei Moldova pentru pace, cu suportul financiar al Consiliului Danez pentru Refugiați (DRC)

Partenerii proiectului sunt Congresul Național al Ucrainenilor în MoldovaAgenția ONU pentru Refugiați (UNHCR)Inspectoratul Național pentru MigrațieAsociația Națională a Trainerilor din Moldova (ANTEM).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *